Dlatego właśnie żurawina jest tak dobra dla zdrowia!
Zaledwie garść tych pysznych jagód wystarczy, aby żurawina miała korzystny wpływ na twój organizm. Te jagody zawierają proantocyjanidyny (PAC), które tworzą w twoim ciele pożyteczne związki o właściwościach przeciwbakteryjnych. Ponieważ hamują one niektóre rodzaje bakterii, żurawinę można stosować jako lek na infekcje dróg moczowych, choroby dziąseł i wrzody żołądka. Badania pokazują również, że przeciwutleniacze i fitoskładniki zawarte w tych jagodach mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca i innymi przewlekłymi schorzeniami. Dodatkowo żurawina jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, wapnia oraz witamin A i C.
Nasycone przeciwutleniaczami
Te pyszne żurawiny ze Stanów Zjednoczonych zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy i innych fitoskładników, które mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca i innymi schorzeniami. Różne środowiska medyczne i zdrowotne uznają szybko działające przeciwutleniacze za pierwszą linię obrony przed chorobami. Badania te pokazują również, że żurawiny zawierają więcej przeciwutleniających fenoli niż 19 powszechnie spożywanych owoców.
Przetwarzanie żurawiny
Wyjątkowy smak żurawiny pozwala na wiele różnych sposobów włączyć ją do ulubionych potraw. Spróbuj wymieszać ją z jogurtem, musli, domowym chlebem, muffinkami lub przygotuj tartę z żurawiną. Ponadto, są również pyszne jako przekąska prosto z opakowania. Mają przyjemny, lekko słodki i świeży smak. Spróbuj także wymieszać je z mieszanką orzechów. Na przykład wybierz naszą zdrową mieszankę z żurawiną. To podwójna przyjemność!